Evrenin Sonundaki Restoran – Douglas Adams
5’i 1 yerde ile 5 kitaptan oluşan Otostopçu serisinin birinci kitabı Otostopçunun Galaksi Rehberi , ilki gibi sürükleyici ikinci kitap Evrenin Sonundaki Restoran, evet şaka değil gerçekten evrenin sonunda yada zamanın sonunda diyebileceğimiz bir restoran var şöyleki bilinen çoğu galaktik uygarlığın gelişim tarihi üç ayrı temel aşamadan geçme eğilimindedir.
Bu aşamalar “Nasıl yiyebiliriz?”, ikinci aşama “Nereye yiyoruz?”, üçüncü aşama ise “Öğle yemeğini nerede yiyelim?” sorularıyla tanımlanmaktadır. — yani aslında burada anlamlandırılan aşamalar hayatta kalma, sorgulanma ve incelikli düşünmedir. —
Evrenin sonundaki restoran, Otostopçunun Galaksi Rehberi’ne göre bir zaman balonu içerisinde korunarak zaman makinası ile evrenin yok olacağı zamana gönderilen — ki teoriye göre 2 milyon yıl önce falanca bankasına 1 dolar yatırırsanız bu restoranda yemek fişini garanti etmiş oluyosunuz — ve müşterilerinin yemek yerken evrenin yok oluşunu seyredebilecekleri “Miliways” adlı restoran, yani gayet enteresan bir girişimcilik fikri.
Birinci kitaptaki gibi alaycı hicivler bu kitapta da devam ediyor örneğin, dünyalılarla ilk karştığında Ford’un ilk kuramı insanoğlu denen yaratıklar, dudakları devamlı çalıştırmazlarsa ağızlarını bir daha hareket ettiremezler.
Ford bir kaç ay süren dikkatli bir gözlemin sonucunda ikinci bir kuramla ortaya çımıştı ki o da şuydu — eğer insanlar dudaklarını devamlı çalıştırmazlarsa, beyinleri çalışmaya başlıyor. —
Editör notlarını hep okumuşumdur, bu kitapta ki editör notları bir hayli bilgilendici ve gayet uzun örneğin bilinçdışı ve bilinçaltı ayrımı ile ilgili bilgilendirici nota bir göz atalım :
Binçdışı: Freud’un ruhsal yapı modelindeki üç gölümden en derinde, normal bilinç süreçleriyle ualşılması en zor olan kısmıdır. Bu kısım istenilmediği, kabullenilmediği, yasaklandığı için bastırılıp unulan anlıarı , çatışmaları , itkileri , temel biyolojik içgüdüleri de barındırır. Bunlar hiçbir zaman bilince ulaşmasalar bile bilinçli düşünceler ve davranışlar üzerinde bir etkiye sahiptir.
Not: Hak arasında sık sık “bilinçaltı”yla karıştırılsa da aradaki farkı en rahat anlayabileceğiniz nokta onun bilinçaltı gibi zırt pırt yüzeye çıkıp ortalığı karıştırmamasıdır.
Kitabı İngilizce olarak okumak isterseniz : The Restaurant at the End of the Universe